Élménybeszámoló: Vinyei fatelep

 Mivel közkedvelt turista helyszín, és mondhatni hogy nem lakunk messze tőle, így életem során már rengetegszer voltam Vinyén. Hol vonattal, hol autóval vagy éppen kerékpárral. De sose mentem be a fatelepre, csak a lassú pusztulást lehetett látni mióta emlékszem rá.

Most viszont a veszprémi látogatás után mondhatni hogy kedvet kaptam ilyen kihalt helyeken barangolni, így ha már közel is van, meg amúgy is sokszor tervezgettük hogy megnézzük, hát hajrá. 

A telepre bejutni nem volt túl nehéz, hiszen a kerítés a kevésbé forgalmas helyeken a földig van taposva. Ahogy beljebb értünk jött az elő meglepetés számomra, itt régen volt kisvasút. Erről eddig egy halványlila karaktert se olvastam vagy tudtam így nagyon felkeltette az érdeklődésemet. A jövő évben egy komolyabb cikket is szeretnék írni majd róla ide a blogra mindenképpen róla, de ahhoz még nagyon sok mindennek szeretnék utána nézni és nyomozni. Így ez a kis cikk most tényleg amolyan rövid beszámolónak tekinthető csak a jelenlegi állapotokról.

A telepe hátsórészén lévő épület brutálisan le van élve, talán tanterem és iroda lehetett, mindenesetre a falakból darabok hiányoznak és porig van rombolva szinte minden sajnos. Azok a részek amik előrébb vannak (közelebb a forgalomhoz) egész jó állapotban megmaradtak, kimondott rombolásnak nem sok nyoma van,csak a megállíthatatlan idő dolgozik az ott maradt dolgokon lassan porlasztva szét mindent.

Egyszerűen hihetetlen hogy belegondolva sok százmillió forintot érő hely, gépek, munkagépek,vasút és nagyon sok minden,mégis miért éri meg valakinek csak így az enyészetre bízva ,állni hagyni hogy a végén ne maradjon belőle semmi se.

Valószínűleg mára már nem sok mindent lehetne megmenteni onnan, de mindenképpen egy nagyon érdekes történet rejtőzik a dolgok mögött aminek utána járok nem sokára. Szeretnék régi képeket is szerezni majd hogy az egykori működése közben is be lehessen mutatni az egész telepet. 

A teljes galériát megtaláljátok a facebook oldalom ami ott készült.

Megjegyzések