Kell vajon weboldal még 2020-ban?

Erre most valószínűleg sokan rávágnátok hogy igen! De a válasz a dolgokat, és az embereket figyelembe véve közel sem ilyen egyszerű.

Hogy miként is jutottunk el idáig (legalábbis én) gondolatmenetben, ahhoz hogy megértsük ugorjunk vissza az időben jó 15 évet a Facebook, YouTube és nagy közösségi platformok előtti időkre.
Sok száz, vagy éppen 1000 weboldalon, és fórumon boklásztunk folyamatosan. Akkoriban ez volt a természetes. Mindenkinek volt saját oldala, saját fóruma, saját bármilye. Majd jött a Facebook, és a többi ma már óriás. És azt vettük észre hogy az emberek eltűntek. A régi oldalak forgalma a töredékére zuhant, a fórumok szépen lassan kihaltak.

Átvette a helyüket a Facebook és a különböző applikációk. Na jó, videoknak persze ott a Youtube, híreknek és politikának a Twitter, képeknek az Instagram, "humornak" és hülyeségeknek meg ott a Tik Tok.
Kb ennyire szűkült le az emberek javarészének az internethasználata sajnos. Bár valahol meg nagyon is érthető, nem kell egy újabb regisztráció, nem kell a jelszavakat megjegyezni. Bekell látni, hogy a legtöbb ember lusta az ilyen dolgokra, mert nem akarnak jelszavakat megjegyezni, amik ráadásul egyre bonyolultabbá váltak az évek során, így a kényelmes mindent egy helyen megoldást választják. Nem kell jelszavazni, és semmit se csinálni, cdak pörgetni a hírfolyamot és likolni. A legtöbb ember (tisztelet a kivetelnek) de kommentelni vagy hosszabb szöveget is lusta elolvasni.

De vegyük konkrét példának a blogot, remek szemléltető lehetőség. Az emberek ahogy a lenti statisztika is mutatja, javarészt mobilról nézegetnek. 

Android, illetve az iPhone magasan veri az összes többi rendszert. De így is csak az emberek töredéke kattint át a blogra olvasni. Többször is előfordult már, hogy több like volt egy poszton mint ahány olvasó valóban lett. Picit érdekes....
Mint a fenti ábra is mutatja, a fő forgalom a Facebookról érkezik, és hiába is linkelem például az Index fórumon is a blogot, hangyányira szűkült a mai világban a felhasználók száma.

Ritkaságnak számít már lassan az is hogy komment érkezik, és így ilyenkor elgondolkozom rajta hogy vajon tényleg van e még értelme a weboldalakkal bajlódni?

Nektek mi a véleményetek erről? Kommentben mondjátok el nyugodtan, hogy mit gondoltok a témáról. 

Megjegyzések

  1. Szerintem mivel a többség internet használata nagyrészt a Facebookra korlátozódik, és gyakorlatilag ezen a platformon már szinte bármit lehet csinálni, oldalakat, csoportokat fent tartani, ezért úgy gondolom nincs értelme külön energiát fektetni egy külön weboldalra hiszen ugyanezt a tartalmat ott is közzé lehet tenni, és mint írtad, az emberek lusták egy szimpla kattintásra hogy egy másik oldalra ugorjanak. Sajnos olyan világot, korszakot élünk ahol az emberek már olvasni is lusták, tisztelet a kivételnek!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése