Opel club Győr sztori

Mozgalmas napok és hetek vannak a club élete mögött, volt itt minden. Vezetőség csere (egész pontosan visszacsere) csoport törlés, új csoport és még hosszan sorolható az események listája. De most nem ezzel kapcsolatban született meg a cikk, aki arra kíváncsi, megtalálja a csoportban részletesen leírva.

Én a klub kezdetétől, napjainkig eltelt időről kérdeztem Buga Andrást, és Dobra Róbertet pár kérdés erejéig.
Mikor és miért született meg a club?
András: Voltak a 2010 években VW csoportok Győrben, akkor jött egy merész gondolatom legyen Opelos is. Volt mellettem pár haverom /és 1 havernőm :D / és kitűztem egy dátumot és egy helyet hogy Opel Találkozó. 13-14 autó elsőre... Nem is volt rossz! Elment a hírünk, gyorsan hoztunk létre csoportot, következő talin már 30 körüli autó.... és így kezdtünk el gyarapodni, minden pénteken tali volt, azért OBI, mert ott egy autós banda sem járt még. Valamint minden hónapban volt egy "nagy tali" ami nagy hírt kapott.
Róbert: A club kezdete nálam az Andrásék általi első olyan találkozón indult, ahol már nem csak a garázsnál gondolkodtak a club ötletén, hanem eldöntötték, hogy egy ilyen csoport az mindenkinek jó. Azóta tag vagyok, és ahogyan nőtt a csoport, ha jól emlékszem akkor az első 1-2 évben csak tag, majd utána jelentkeztem a nagy asztalhoz, hogy részese legyek a szervezésnek. Volt kisebb kihagyás is ebben (de szimpla tag az megmaradtam), kb 1 év vagy tán 2 is, aztán kb 3 évvel ezelőtt tértem ismét vissza ismét a vezetőségi szervezői szintre. A csoport jó hírrel, jó tömeggel rendelkezett.
A kezdeti időkben heti rendszerességű volt a minitalálkozó, és jelentős létszámmal volt jelen mindig a csoport.
Minden évben több nagyobb volumenű program volt szervezve, egy évben legalább 2 túra, ahol a kultúra, a kirándulás, és a csoport más oldala is meg tudott mutatkozni, hogy nem csak "ülünk a parkolóban és beszélgetünk" . Ezek mindenképpen fontosak voltak, építették pozitívan a csoportot, a csapatot. Évi szinten legalább 1 nagy találkozó volt, ami a reggeltől, késő délutánig tartó programokkal tarkított esemény volt. Saját speciális rendezvényeket is csináltunk, pl: Hálovín túrák (november 1-én), Ágyúgolyó futam, Autós mozi, most hirtelen ennyi.

Hogy lett belőle egyesület, meddig tudtátok csinálni? 
András: Sok dolog miatt ment az ötletelés, hogy minél hatékonyabban tudjunk működni, 2 napos tali szervezés stb....ezért h ne kelljen feketézni, rettegni, lezárhassunk bármit, és mondhassuk h ogy, igen itt zártkörű rendezvény folyik. Illetve öszinte leszek volt bennünk presztizs is.

Róbert: Innen jött a hivatalos klub alapítása, mert az egyre növekvő tömeget hivatalosabb formába szerettük volna tudni. Tagsági kártya, tagdíj (tervezet) de nem ez volt a kiindulás fő lényeg, hanem pl saját rendezvények szervezésén. Például belépő kérés ne feketén menjen (melyek az ajándékokra, a helyszín bérletre voltak mindig felhasználva) és hogy ha már van hivatalos csoport, akkor lehessen például hivatalosan "adományozni" vagy például cégek tudjanak a club egyesülete számára bármlyen olyan dolgot adni/biztosítani ami a klub számára szükséges, akár rendezvényekhez, vagy a működéshez. 

Ez azért a győri életben is kiemelkedő szint. Hány taggal voltatok ekkoriban? Illetve, ha kikellene emelni egy eseményt ebből az időből, melyik lenne az?
András: A legkomolyab tudod mi volt? 2014 kb autósmozi az Opel Club Győr szervezésében... na az akkoriban nagyot ütött....
Róbert: Na az valóban nagy volt! találkozó, meg programok azok voltak máshol is, de azzal durván letettük a névjegyünk az asztalra!
A kezdeti tagszám a pár száz körül volt. a csúcs valahol ott 1000 környékén volt.

Mikor, és mi vezetett ahhoz eltűntetek a csoportból úgymond?
András: Nekem első körben családi problémák, és rám maradt otthon minden! Én ezt akkor jeleztem is a srácoknak, hogy egy ideig inaktivvá válok.
Róbert: Az eltűntünk szó erős. Ha átfordíthatom, akkor valójában azt jelenti, hogy a vezetőségi pozíció visszaadása, a vezetőségi szervezésben való részvétele lett átengedve azok számára, akiknek több idejük, és energiájuk volt a klub mindenneapjait szervezni. Mindketten folyamatosan megmaradtunk a tagok között. A club facebook csoportjának életében abban az időben András kevésbé volt naprakész, és csak szakaszosan nézett rá, részemről ez naprakészebb volt, valamint ahogyan időm engedte alkalmanként fizikai valómban is képviseltettem magam, minitalikon, játékokon. (megnyertem az egyik ágyúgolyó futamot :D )

A vezetőség váltás előtt mik voltak a bajok, gondok? Mit hianyoltak a klub tagok?
Róbert: Az életet. a szabadságot, azt hiányolták. A folyamatos moderálás apró kis sebeket okozott a tagok számára, és ment utána már a mutogatás, ha valaki képe posztja kikerült, valakijé meg nem.
András: Amivel kiegészitenem Robit az életet, és a szabadságot! Ez nem börtön. Ha én kiírom, hogy ma este valaki kocsimosás? Akkor had mossanak együtt....

Bár az idei szezon lassan veget er. Mik a terveitek idenre, illetve hosszú távon mire számíthat a klub?
Róbert: 2 szépsegversenyt szeretnénk hirdetni, egyet a szokványos ősz kategóriában, egyet meg egy téli kreatív témában.
Egy túrát még össze kivannánk hozni.
Valamint ami rendhagyó, lesz, hogy minitalalkozó helyszínét eltennénk nem Győrbe, hanem egyet Óvárra, hogy az óvári és az azok közelében lévő tagoknak is kedvezzünk, valamint ha még belefér a naptárba akkor lenne még egy ilyen külső helyszín. Ezzel is életben tartva a perifériás klubtagokat illetve egy Győr - óvári konvoj az igencsak tetszene a klubbtagoknak is.
Aztán a havi statisztika alapján jutalmazzuk a tagokat, így avval egy kis motivációt a csoportban való aktivitásra.
Hosszú távon, a már megalakult új vezetőségi tagokkal majd Kitöltjük a jövő évi naptárat és minket nem érdekel a covid.
Ha nem lesznek olyan jellegű "maradj otthon" szigorítások akkor probléma nélkül meg tudunk szervezni mindent.
Jövőre 2-3 túra
Marad a kb 2havi nem győri minitali helyszín (ami már önmagában egy mini túra)
Az elmaradt ágyúgolyó futam kb tavasz vége felé
És tuti csinálunk egy ott alvós nagytalit a nyáron 
És a kisebb játékok amik a fészbúkon fognak menni, azok számára akik külföldiek, vagy nem tudnak fizikailag részt venni bármilyen eseményen. 
Nagyjából ennyi.
A merjünk nagyot álmodni dolgok híve vagyok. Mert ha például, 10 dolgot tervezel be akkor ha 8 már összejön akkor az 8 program..
De ha csak 4et tervezel, és csak 3 jön össze, vagy annyi sem akkor az nem valami jó statisztika. 
András: Illetve a rendhagyó szilveszter esti koccintás sem maradhat el. Többit Robi leírta már.

Nagyon szépen köszönöm az interjút, és élményekben gazdag találkozókat kívánok a csoportnak. 

Megjegyzések